Vinylhub laat zien waar je waar ook ter wereld lp’s kunt kopen

Vinylhub biedt een overzicht van alle platenzaken ter wereld.

‘De lp is terug: platenzaken herrijzen uit hun as,’ kopte Intermediair.nl. ‘Tot een jaar of vier, vijf geleden gleed het af met de cd’s. maar de terugkomst van vinyl gaf de grote omslag voor ons’, vertelt Leo Hagens in Intermediair. Hagens is met compagnon Geert Driessen al 33 jaar eigenaar van platenzaak Sounds in Venlo.

Wereldwijd overzicht

Sounds is te vinden in het prachtige overzicht van Vinylhub. Deze website telt zich ten doel alle platenzaken ter wereld op de kaart te zetten. Zo blijkt Nederland 208 in vinyl gespecialiseerde winkels te tellen, al zitten er ook kringloopwinkels tussen. Zo telt Amsterdam bijvoorbeeld 35 gespecialiseerde winkels, Rotterdam 11 platenzaken en Den Haag 10.

Ook leuk: Vinylhub biedt een overzicht van allerlei activiteiten bij de opgenomen platenzaken. 

7.168 zaken wereldwijd

Met de komst van de iPad leek het er even op dat we boeken en tijdschriften alleen nog maar online gingen lezen. Niet dus. Dat doen we – naast digitaal – ook nog steeds van papier. Net zoals dat we muziek alleen nog via Spotify en Apple Music zouden luisteren. Natuurlijk zullen platenzaken nooit meer zo talrijk zijn als ze ooit waren. Maar ze zijn er nog, wereldwijd zelfs 7.168 in totaal. Dat hadden we een tiental jaren geleden niet kunnen bedenken.

Beeld: Portret van Max van Praag in een platenzaak, Amsterdam, 4 juni 1963. Foto: Ben van Meerendonk, collectie IISG (CC BY 3.0).

© Tekst: Mister McCool 2018

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'