De Parijse mode-exposities van dit voorjaar

Wie van mode en modegeschiedenis houdt gaat nu naar Parijs. Nee, móet naar Parijs. Want er zijn op dit moment zoveel mode-exposities. Denk aan de kimono, modefoto’s van Erwin Blumenfeld, de gitzwarte haute couture van Balenciaga en de (show)kleding van zangeres Dalida. Het sluitstuk is een groots opgezette expositie over modehuis Dior. Te zien vanaf de zomer – én zonder enige twijfel het hoogtepunt van modetentoonstellingsjaar 2017. 

DE KIMONO EN HAAR GESCHIEDENIS
Musée Guimet heeft een collectie van zo’n 150 kimono’s in bruikleen gekregen van het Daimaru Matsuzakaya warenhuis in Japan. Dit warenhuis komt voort uit Matsuzakaya, opgericht in 1611 en destijds de eerste groothandel en producent van kimono’s.

Het is de eerste keer dat deze kledingstukken, waarvan sommige dateren uit de 17e en 18e eeuw, de Japanse grens overgaan. De tentoonstelling toont de evolutie van de kimono in Japan, maar ook herinterpretaties van de kimono in de Japanse en Franse mode van nu.
Kimono, au bonheur des dames. Musée Guimet, 6 place Iéna, 75116 Parijs. Tot en met 22 mei 2017

 

Foto: © The Estate of Erwin Blumenfeld

GLAMOROUS BLUMENFELD
Fotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969) werd geboren in Berlijn, woonde achtereenvolgens in Amsterdam en Parijs en kwam in 1941 als Joodse vluchteling in New York terecht. Zo’n tweehonderd iconische reclame- en modefoto’s die hij hier in de jaren ’40 en ’50 maakte, zijn te zien in Cité de la Mode et du Design.
Studio Blumenfeld: New York 1941-1960. Les Docks – Cité de la Mode et du Design, 34 quai d’Austerlitz, 75013 Parijs. Tot en met 4 juni 2017

 

Foto: © Pierre Antoine

BALLECIAGA’S ZWARTE OEUVRE
Musée Bourdelle is het voormalige woonhuis en atelier van de Franse beeldhouwer Émile-Antoine Bourdelle (1861-1929). In 2015 werden hier Bourdelles werken fraai gecombineerd met de sculpturale, veelal lichtgekleurde jurken van de eveneens Franse modeontwerpster Madame Gres.

Dit keer is het zwart wat de klok slaat: de haute couture van de Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga (1895-1972). En deze kleur vormt weer een mooi contrast met de zandkleurige beeldhouwwerken.
Balenciaga: L’Oeuvre au Noir, Musée Bourdelle, 18 rue Antoine Bourdelle, 75015 Parijs. Tot en met 16 juli 2017

 

Foto: © Julien Vidal / Galliera / Roger-Viollet

ODE AAN DALIDA 
Musée Galliera zet de garderobe van Dalida in de schijnwerpers. Niet helemaal toevallig want in 2017 is het dertig jaar geleden dat deze zangeres en actrice van Italiaanse afkomst, en mateloos populair in Frankrijk en daarbuiten, een eind aan haar leven maakte.

De expositie laat haar kledingstijlen van de jaren ’50 tot en met ’80 zien, maar het is ook een ode aan deze legendarische zangeres en mode-icoon. De getoonde kleding werd onlangs door haar broer Orlando aan het museum geschonken.
Dalida, une garde-robe de la ville à la scènePalais Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris, 10, Avenue Pierre-1er-de-Serbie, 75116 Parijs. Tot en met 13 augustus 2017

70 JAAR MODEHUIS DIOR 
Zeventig jaar geleden werd modehuis Christian Dior opgericht. Reden voor Musée des Arts décoratifs om groots uit te pakken. Meer dan 300 couturejurken van 1947 tot heden worden er vanaf de zomer tentoongesteld. Uiteraard van Monsieur Dior, maar ook van zijn opvolgers: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri. Verder zijn er allerlei mode-accessoires en ook vele documenten (zoals schetsen en modefotografie) te zien.

En daar blijft het niet bij. De expositie reikt deze keer verder dan alleen de ‘mode-etages’ van het museum. Omdat Dior een groot kunstliefhebber was zullen elders in het museum ook schilderijen, meubels en kunstvoorwerpen bijeengebracht worden. De werken leggen de verbinding met Diors werk als modeontwerper.
Christian Dior, couturier du rêve, Musée des Arts décoratifs, 107 rue de Rivoli, 75001 Parijs. Van 5 juli 2017 t/m 7 januari 2018

© Tekst: Mister McCool 2017

BENIEUWD NAAR MEER MODENIEUWS?
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'