19x Franse films op International Film Festival Rotterdam

Van 25 januari t/m 5 februari 2017 vindt weer het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. Mister McCool zette films met een Frans thema op een rijtje.

 

Personal Shopper

Na haar veelgeprezen rol in Clouds of Sils Maria castte Olivier Assayas Kristen Stewart opnieuw als assistent van een beroemdheid. Dit keer is haar baan slechts een excuus om in Parijs te kunnen blijven en geld te verdienen om als medium te zoeken naar een levensteken van haar overleden tweelingbroer. Horror, drama en thriller ineen. (lees verder)

 

Mea Culpa

Een agent en een ex-collega die nu op een geldwagen rijdt, worden herenigd in een dodelijk gevecht met een moordeenheid van de Servische maffia in Toulon. Ruige, loodzware achtervolgingsthriller zonder regels van de belangrijkste jonge Franse actiefilmmaker Fred Cavayé. (lees verder)

 

 

R.I.F. (Recherches dans l’intérêt des familles)

Tijdens hun zomervakantie verdwijnt de vrouw van hoofdinspecteur Stéphane Monnereau plotseling. Hij was al enigszins labiel, maar nu is de agent door het dolle heen. Een intrigerende mix van een procedurele en psychologische politiethriller, met een opmerkelijke dosis realisme in de manier waarop getoond wordt hoe een onderzoek precies verloopt. (lees verder)

 

La mort de Louis XIV

Op 1 september 1715 sterft Lodewijk XIV van Frankrijk in zijn paleis in Versailles aan gangreen. In zijn verduisterde slaapvertrek is het tijdens zijn laatste dagen een komen en gaan van vertrouwelingen en artsen. De mythische status van de Zonnekoning en diens fysieke lijdensweg komen samen in de memorabele vertolking door Jean-Pierre Léaud. (lees verder)

 

Le serpent aux milles coupures

Wijn en drugs, solidariteit en xenofobie, buren met verschillende achtergronden, zelfgekozen buitenstaanders en onwelriekende politieke omstandigheden zijn de ingrediënten van Éric Valettes terugkeer naar het witte doek. Een perfecte mix van sociaal-politieke omzichtigheid en ingewijd genrevakmanschap, die bewijst dat vermaak en verheldering nog altijd kunnen samengaan. (lees verder)

 

36 Quai des Orfèvres

Terwijl ze jacht maken op een bende meedogenloze overvallers strijden twee agenten van verschillende eenheden met elkaar om een spoedig vrijkomende post: hoofdcommissaris. Een sterk staaltje actie en spanning vol topacteurs, gebaseerd op een beruchte zaak uit de jaren tachtig. (lees verder)

 

 

Réparer les vivants

Iemand sterft en vele levens worden geraakt. Alles hangt met iedereen samen. Wat te beslissen? Drie verhaallijnen (met acteurs als Bouli Lanners, Tahar Rahim en Emmanuelle Seigner) raken steeds meer verbonden, terwijl de klok tikt en een stilstaand hart mogelijk een onbekend leven kan redden. (lees verder)

 

 

A taste of ink

De 24-jarige Parijzenaar Vincent is een indrukwekkende verschijning op het podium, waar hij als zanger van een metalcoreband zijn frustraties van zich af schreeuwt. Zijn woede wordt aangewakkerd door een moeizame haat-liefdeverhouding met zijn vader. Hun sluimerende conflict komt tot uitbarsting wanneer ze om dezelfde vrouw strijden. (lees verder)

 

Une affaire d’état

Een groep Congolese rebellen neemt acht Franse soldaten gevangen. Als losgeld stuurt de Franse regering een vliegtuig vol illegale wapens, maar dat wordt neergehaald, wat veel hoge ambtenaren zeer nerveus maakt. Sterk staaltje politieke misdaadcinema, losjes gebaseerd op Dominique Manotti’s roman Nos fantastiques années fric. (lees verder)

 

Un rêve solaire

Zonder duidelijke samenhang of een verhaal verbeeldt deze dromerige reis in wezen de strijd tussen licht en duisternis. Een onvoorstelbare fantasmagorie van kleuren en bewegingen opent nieuwe werelden. Als een filmmaker met een alchemist vergeleken kan worden, dan geldt dat zeker voor deze onvermoeibare uitvinder van nieuwe beeldtechnieken. (lees verder)

 

Nocturama

Een groep jongeren uit alle lagen van de Franse bevolking plant een reeks bomaanslagen in Parijs. Dit actuele uitgangspunt wordt hier op de best mogelijke, diepzinnigste manier behandeld in een radicale actiefilm over millennialistisch radicalisme, een dromerig terreurexperiment. (lees verder)

 

 

Le Convoi

Zeven mannen, vier auto’s, één dag om een flinke lading cannabis van Malaga naar Parijs te brengen. Als een vuurgevecht met Spaanse agenten flink misgaat en een Franse toeriste wordt gegijzeld, loopt het uit de hand. Klassieke exercitie in genre-existentialisme waarin alles draait om ruimte en snelheid. (lees verder)

 

 

Braqueurs

Een groep roofovervallers krijgt problemen met een belangrijke narcotica-eenheid. Om lange straffen te ontlopen moeten ze voor de politie een drugstransport onderscheppen. En dan escaleert het snel. Een urban noir-thriller over eergevoel onder dieven die het spel hard, zeer hard spelen. (lees verder)

 

 

Au-delà des murs

Een jonge vrouw erft een huis van een vreemde. Ze ontdekt dat de kamers groter zijn dan verwacht en naar andere tijden en plaatsen voeren. Het spookhuiscliché krijgt een andere wending in deze stijlvolle, raadselachtige en door angst en nachtmerries geteisterde reis door de geest van een vrouw. (lees verder)

 

L’ordre et la morale 

Toen in 1988 het Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste van Nieuw-Caledonië dertig mensen gijzelde, sloeg de verafgelegen hoofdstad terug – met extreme vooringenomenheid. Mathieu Kassovitz gebruikt deze gedoemde ‘Opération Victor’ om vernietigende kritiek te uiten op de manier waarop Frankrijk omgaat met de restanten van zijn koloniale rijk. (lees verder)

 

Le grand jeu

Als auteur-over-zijn-hoogtepunt Pierre gokker Joseph ontmoet, doet deze raadselachtige man hem een aanbod dat hij zou moeten weigeren. Maar het is zeer begrijpelijk dat hij dat niet doet – je wordt niet elke dag gevraagd een handboek te schrijven voor een opstand. Een ijzig elegante allegorie over verleiding, ijdelheid en de lange schaduw van het verleden. (lees verder)

 

Beau Séjour

Een jonge vrouw wordt op een ochtend badend in het bloed wakker in hotel Beau Séjour. Ze kan zich niet herinneren wat er de avond daarvoor is gebeurd en ontdekt dat andere mensen haar niet kunnen zien of horen. Een stijlvolle, surrealistische whodunit waarin het slachtoffer de detective is. (lees verder)

 

 

Chez nous

In het noorden van Frankrijk krijgt een populaire, toegewijde verpleegkundige van een extreemrechtse partij de kans zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap. De campagne stelt haar wilskracht en haar privéleven zwaar op de proef. Een actueel en doordringend onderzoek naar hoe populisme ‘goede’ mensen langzaam maar zeker kan bezoedelen. (lees verder)

 

Crève cœur

Jonathan wordt net buiten een dorp in de Franse Elzas gevonden door zijn metgezellen. Hij lijkt niet te willen leven en ligt in het eenvoudig huis op een vies matras. Religieuze referenties komen in tekst en muziek terug, terwijl het een politieke keuze lijkt om buiten de maatschappij te willen leven. (lees verder)

 

© Mister McCool 2017

BENIEUWD NAAR ANDERE FRANSE FILMS?
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'