Parijs heeft nieuw parfummuseum: Le Grand Musée du Parfum

Interieur Musée du Parfum. Foto: © Projectiles

Op 22 december 2016 opent Le Grand Musée du Parfum in Parijs zijn deuren. Het is gehuisvest in een hôtel particulier in de chique Faubourg Saint-Honoré-buurt.

Het is wel lef hebben. Parijs heeft sinds 1983 het Musée du Parfum Fragonard (met twee (!) vestigingen), opgericht door het gelijknamige parfumhuis. En nu is er dus Le Grand Musée du Parfum. Let vooral op het woordje ‘Grand’ in de naam. Mogelijk om de concurrent qua naam te overtroeven, al is het gebouw van het nieuwe museum eveneens groot te noemen (1400 m2). Beide musea bevinden zich ook nog eens dicht bij elkaar in de buurt.

Interieur Musée du Parfum. Foto: © Projectiles

Toch er is een verschil, zegt Grand Musée du Parfum-directeur Guillaume de Maussion in Le Parisien. Zijn museum is níet het museum van een bepaald merk. Het biedt evenmin eenzelfde soort bezoekerservaring. Al is dat laatste aan de museumbezoekers om te bepalen, aldus De Maussion.

De tuin van de geuren, Grand Musée du Parfum Foto: © Projectiles Arte Factory

Zintuigen op de proef stellen

Wat krijgen de Parijzenaars en toeristen in deze nieuwe attractie voorgeschoteld? Allereerst de geschiedenis van het parfum, van de antieke tijd tot heden. Ook is er een deel van het museum gewijd aan het reukvermogen en de (emotionele) kracht en het belang van geuren. Met behulp van allerlei testjes kan de bezoeker zijn zintuigen op de proef stellen. En tot slot is een sectie gewijd aan de kunst van de parfumeurs. Zo is er een bibliotheek van ‘ruwe’ materialen waarmee de geurkunstenaars aan het werk gaan.

Collectie ‘ruwe’ grondstoffen, Grand Musée du Parfum Foto: © Harvey & John

7 miljoen euro

Aan het museum, gehuisvest in het pand waar eerder Christian Lacroix zijn haute couture-huis had, is twee jaar gewerkt en heeft zo’n 7 miljoen euro gekost. Niet heel verrassend: dit initiatief wordt ondersteund door de parfum- en luxe-industrie. De adviesraad bevat een lijst prestigieuze namen, zoals de ‘neus’ van Hermés, Jean-Claude Ellena. Kortom, niets is aan het toeval over gelaten.

Verder werkt het museum samen met kunstenaars en zalook de wereld van geuren op terreinen als de gastronomie en literatuur aan bod komen. Tentoonstellingen, performances, kinderworkshops en andere events moeten het museum nu laten bruisen.

Le Grand Musée du Parfum, 73, rue du Faubourg Saint Honoré – 75008 Paris

Tekst: © Mister McCool 2016

NOG MEER PARIJS’ NIEUWS OP JE BORD? MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Achterkant gebouw Musée du Parfum. Foto: int GMDP DR

1 reactie op “Parijs heeft nieuw parfummuseum: Le Grand Musée du Parfum

  1. Liesbeth says:

    Dat is goed nieuws, ken het pand van Christian Lacroix , helaas was het door hem gelanceerde parfum C’est la Vie geen doorslaand (commercieel) succes destijds, maar ik verheug me al op een bezoek aan dit nieuwe museum ! Leuk artikel!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'