In de keuken: cannelés maken

IMG_9608Cannelés bordelais zijn kleine cakejes, krokant van buiten en van binnen zacht en met een hint van rum. Je mag ons ervoor wakker maken. In Frankrijk ligt deze lekkernij, die z’n oorsprong in Bordeaux heeft, bij vele bakkers in de schappen. Maar in Nederland? Nauwelijks. Je vind ze bijvoorbeeld bij de Gebr. Nijmeijer in Amsterdam. Dus zit er maar een ding op: zelf maken. En dat is echt niet moeilijk.

Recept

Wij gebruiken altijd het mini-cannelés-bordelais-recept van culinair journalist en kookboekenschrijver Karin Luiten, beter bekend als Koken met Karin. Het recept is te vinden in haar kookboek Handboek oven, waarvan zojuist de vijfde druk van de drukpersen is gerold. In tegenstelling tot de meeste cannelés die we kennen levert Karins versie een wat luchtiger cakeje op. Erg lekker. O ja, wees niet bang als het beslag dun oogt, het komt allemaal goed.

IMG_9617

Koperen vormpjes

Gebruikt Karin Luiten voor haar recept een siliconenvorm, wij kiezen voor koperen vormpjes, ooit gekocht bij E. Dehillerin in Parijs. We vullen met de hoeveelheid beslag 8 vormpjes.

Aan het werk

Wat heb je nodig?

  • 175 ml halfvolle melk
  • 75 g suiker
  • 40 g bloem
  • 20 g boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel rum
  • 1/2 vanillestokje
  • snufje zout

Bereiding

  • Zet de oven op 250 °C.
  • Snij het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe merg en het stokje met melk en boter in een steelpan. Breng langzaam aan de kook.
  • Doe intussen ei, suiker en rum in een grote kom. Zeef bloem en zout erboven, klop glad met de mixer.
  • Vis het vanillestokje uit de melk. Giet al kloppend de kokende melk in de kom tot een glad beslag.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minstens 1 uur of, als je tijd hebt, de hele nacht in de koelkast.
  • [Als je koperen vormpjes gebruikt, moet je ze vanbinnen met een kwastje goed insmeren met gesmolten boter; ook een siliconenvorm zou ik licht invetten; toevoeging Mister McCcool]
  • Klop het ijskoude beslag even door. Giet in de siliconenvorm. Zet in de oven, iets onder het midden.
  • Draai na 5 minuten bakken (flink borrelen!) de oventhermostaat terug naar 175 °C en laat ze nog eens 25 minuten bakken.
  • Ze zijn klaar als ze van buiten donkerbruin en knapperig zijn, maar van binnen nog smeuïg.
  • Laat afkoelen en duw dan pas uit de vorm, anders duw je ze uit model.
  • Vers eten, dan zijn ze knapperig. In een trommeltje worden ze zacht [maar zijn ze nog steeds heel fijn].

(bron voor dit recept: Handboek oven van Karin Luiten)

PS

Ken je nog andere bakkers in Nederland die cannelés verkopen? Laat het ons weten.

Tekst: © Mister McCool / Karin Luiten 2016

1 reactie op “In de keuken: cannelés maken

  1. Caroline says:

    Bij de Franse bakker “Le Fournil”, Olympiaplein 119, Amsterdam verkopen ze ze ook. Heerlijk!!! http://www.lefournil.nl

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'