Interview: Mariëlla Beukers en Irene de Vette over Nederlandse wijnen

6250 0723 Wijn van eigen bodem
De Nederlandse wijn wordt ieder jaar beter, zo blijkt uit de Nederlandse prijzen op (internationale) wijnkeuringen. Kunnen we gaan spreken van een Nederlandse wijnbouwtraditie? Nou, voorzichtig dan. In elk geval werd het tijd voor een boek dat de stand van zaken schetst. Wie zijn die wijnboeren? Waarom zou je Nederlandse wijn drinken? Waar kun je het kopen? En wat kun je erbij eten? In hun boek Wijn van eigen bodem geven journalisten Mariëlla Beukers en Irene de Vette, samen met wijnboeren, sommelers en andere wijnexperts, antwoord op die vragen. In een interview met Mister McCool lichten de auteurs alvast een tipje van de sluier.

Wijnbouw in Nederland is niet helemaal nieuw: al in de middeleeuwen werden er druiven verbouwd om wijn van te maken?
‘Ja en nee. Ja, er zijn aanwijzingen dat er in de middeleeuwen druiven geteeld werden, en niet alleen in het zuiden van de Nederlanden. Maar het gaat dan voor zover we konden nagaan alleen om beschutte plekken, binnen de stadsmuren of bij in een kasteeltuin. Een klooster in Utrecht had bijvoorbeeld een wijngaarsnoeier in dienst. Maar meer dan dit soort kleine aanwijzingen hebben we niet. Échte wijnbouw in de middeleeuwen moet je zuidelijker zoeken, bij Leuven en in Limburg. En nee, ik denk niet dat ze er boven de grote rivieren wijn van maakten. In ieder geval niet om te drinken. Waarschijnlijk meer iets om in de keuken te gebruiken. Kookwijn, of zelfs verjus.’

9789462500723-04Hoe kwam het dat er in de jaren ’70 een opleving is gekomen?
‘Dat was vooral te danken aan de passie van een Belg, die een aantal Limburgers enthousiast maakte voor de druiventeelt. Vanuit Limburg is het balletje gaan rollen.’

‘In de jaren ’80 en ’90 van de 20ste eeuw kwamen bovendien druivenrassen vanuit Duitsland beschikbaar die beter bestand waren tegen ons vochtige en kille klimaat. Die trokken de interesse van geïnteresseerden boven de grote rivieren. En die ontwikkeling met die druivenrassen gaat nog steeds door, overigens.’

Tegenwoordig heeft elke Nederlandse provincie een wijngaard?
‘Ja, van Friesland tot Limburg en van Zeeland tot de Achterhoek. Er komen zelfs weer wijngaarden bij grote steden, net als in de middeleeuwen.’

Is het vooral op hobby- of professionele basis?
‘Beide. Er zijn zo’n 140-150 professioneel werkende wijngaardeniers en ontelbare hobbyïsten. Onder die laatste zit van alles, van mensen met een rij stokken op hun volkstuin tot iemand als Paul Spierings in de Ooijpolder, die met wijn in amforen experimenteert.’

En dus weinig industrieel gemaakte wijnen?
‘Wat is industrieel in dit geval? 99% van de druiven in Nederland wordt handmatig geoogst, bijvoorbeeld. Alleen de Apostelhoeve gebruikt een oogstmachine. Dus dat is al niet industrieel. En de volumes in Nederland zijn ook veel te klein om iets industrieel te noemen.’

‘Maar er wordt hier verder wel met roestvrijstalen tanks en alle toeters en bellen gewerkt die de wijnbouw in andere landen ook kent. Waar begint industrieel? Een lastige vraag.’

9789462500723-06Waarin verschilt Nederlandse wijn qua smaak van bijvoorbeeld Franse of Duitse?
‘In twee aspecten is de smaak iets anders. Allereerst: de wijnen hebben wat meer zuren dan elders. Hoe je het ook went of keert, de druiven krijgen hier toch gemiddeld minder zon dan in het zuiden van Frankrijk. Maar aan de andere kant, die zonne-uren zijn heel vergelijkbaar met de Duitse wijngebieden, of zelfs met de Bourgogne.’

‘Ten tweede zijn er de gebruikte druivenrassen. De nieuw ontwikkelde rassen als Johanniter, Solaris, Souvignier Gris worden eigenlijk vooral in ons land gebruikt. Of nog noordelijker, in Denemarken en Zweden. Die druivenrassen hebben smaken die net even anders zijn dan we gewend zijn. Maar ook weer niet zó anders dat we ze als vreemd ervaren. Ze leveren prettige frisse wijnen.’

Wat wordt de toekomst van de Nederlandse wijnbouw?
‘Wij zijn geen trendwatchers, maar als er geen gekke dingen gebeuren in de wereld, zullen de Nederlandse wijnen kunnen uitgroeien tot echte streekproducten. Ze zullen hun rol meer en meer gaan spelen in de gastronomie, en toeristen in eigen land zullen een glas wijn van eigen bodem op het terras gaan waarderen en er zelfs naar vragen. Bij een dinertje thuis zullen we steeds vaker een fles uit eigen land opentrekken. Met het buitenland zullen we nooit gaan concurreren, al zal de interesse in dit Nederlandse product wel toenemen. We merken het al aan onze eigen internationale kennissenkring. We hopen voor die buitenlanders zelfs een e-book in het Engels te gaan maken.’

Mariëlla Beukers en Irene de Vette, Wijn van eigen bodem, uitgeverij SimplifyLife, € 24,95

Tekst: © Mister McCool 2015

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'